Openingsprogramma

De Italiaanse dichter Eugenio Montale geloofde niet dat god met iets als een toverstaf het universum geschapen zou hebben, zo is te lezen in zijn gedicht over de big bang. En in ‘De wereld scheppen’ van de Poolse dichter Czeslaw Milosz komt aan het scheppen een ‘Ontwerpbureau’ te pas, met ‘Hemelingen’ die lachen om een pas geschapen egel. Het begin der tijden heeft prachtige poëzie opgeleverd en nog steeds zijn oerknal en scheppingsverhaal een inspiratiebron voor veel gedichten.
Het 35e Poetry International Festival opent met een parade van gedichten over oorsprong en begin, niet toevallig onder de titel ‘In den beginne...’, de eerste drie woorden van het scheppingsverhaal. Verderop in de bijbel weerklinken de eerste drie woorden en staat in Johannes te lezen: ‘In den beginne was het woord.’ Een regel die niet alleen vooraf gaat aan dit festival, maar aan alle poëzie.

‘In den beginne...’ zal het publiek een voorproef geven van het 35e Poetry International Festival. Zeventien dichters, onder wie Antjie Krog (Zuid-Afrika), Ling Yu (Taiwan), Ahmed al-Shahawi (Egypte), Don Paterson (Schotland), Ariane Dreyfus (Frankrijk) en Ramsey Nasr (Nederland), lezen tijdens het feestelijke openingsprogramma een gedicht over Het Grote Begin en over vele andere poëtische en prozaďsche vormen van begin.

12 juni, 21.30 uur